Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Κέικ με μήλο (by Asteri)


Θέλετε να φτιάξουμε ένα ωραίο και μοσχομυριστό κέικ; :-)
Ελάτε ..... ελάτε ....... πάμε να το φτιάξουμε σιγά - σιγά.


Χρειαζόμαστε:
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
(λευκή αλλά μπορείτε να βάλετε και καστανή)

1 κούπα τσαγιού βούτυρο
3 αυγά
2 βανίλιες
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κούπα τσαγιού γάλα φρέσκο
3 κούπες τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 μήλα (μέτρια & κατά προτίμηση σκληρά)
μισή κούπα σταφίδα (ξανθιά - μαύρη, όποια θέλετε)
1 κούπα τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια (με το χέρι)



Το φτιάχνουμε:

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο, να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Χαμηλώνουμε ταχύτητα (στο μίξερ :p) και προσθέτουμε το γάλα, μετά τις βανίλιες, το μπέικιν, την κανέλα και το κονιάκ, τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα ωραίο μείγμα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μας.

Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει και κάνει κυβάκια τα μήλα μας.

Προσθέτουμε στην ζύμη μας τα μήλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάει σε όλο το μείγμα καλά με γρήγορες και ανάλαφρες κινήσεις.

Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε (τινάζουμε το παραπανίσιο αλεύρι) την φόρμα που θα βάλουμε την ζύμη του κέικ και την βάζουμε μέσα.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά.


Καλή σας επιτυχία!!


Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Σούπα βελουτέ κίτρινης κολοκύθας

 

Ο χειμώνας έφτασε, τι πιο νόστιμο και υγιεινό από μια ελαφριά και πολύ αρωματική σουπίτσα?

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα
4 τουλάχιστον σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα, την κόβουμε σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε και της βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.
Την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν  μέχρι να μαλακώσουν  και να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε από πάνω τόσο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Όταν γίνει η κολοκύθα τη βγάζουμε από το φούρνο, την πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσει και τη ρίχνουμε μέσα στη σούπα.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά.
Με προσοχή αφαιρούμε τα λαχανικά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ.
Αν η κατσαρόλα έχει πολύ ζωμό δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να ελαττωθεί αρκετά ο ζωμός.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λιωμένα λαχανικά, ανακατεύουμε και βάζουμε το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα βράζουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό, βελούδινο και κρεμώδες αποτέλεσμα.
Σερβίρουμε σε πιάτα και βάζουμε μέσα κρουτόν και χυμό λεμονιού.
Αν θέλετε για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα βάλτε και 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑ!



Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και μέλι





Ένα πεντανόστιμο φαγάκι ή μεζεδάκι.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκίτσες
3 πορτοκάλια το χυμό τους
2 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
αλάτι πιπέρι
Λίγα μανιτάρια
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι κομμένο σε μεγάλους κύβους



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε μεγάλο και απλωτό σκεύος με καπάκι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το κρέας μέσα χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Μετά από 15 περίπου λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το μέλι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και την μουστάρδα.



Ανακατεύουμε  καλά και αν χρειάζεται ρίχνουμε και λίγο νεράκι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει , να πιεί το κρέας τα υγρά του και να μελώσει η σάλτσα.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τυράκι.
Όπως βλέπετε δεν βάζουμε καθόλου λάδι αφού το χοιρινό είναι λιπαρό από μόνο του.






Τώρα αν έχουμε τραπέζι και θέλουμε να κάνουμε μια ωραία παρουσίαση μπορούμε να σερβίρουμε την τηγανιά μέσα σε καρβέλι ψωμιού. 
Κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι στο καρβέλι, αφαιρούμε από μέσα την ψίχα και γεμίζουμε με την τηγανιά.



Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Μuffins με γλυκιά κολοκύθα



Κεκάκια πολύ αρωματικά και πολύ ζουμερά. Οι κολοκύθες είναι στο φόρτε τους, φτιάξτε τα και απολαύστε τα με  καφεδάκι και καλή παρέα!


ΥΛΙΚΑ

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γλ. baking pawder
1/2 κ. γλ. αλάτι
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα σταφίδες
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κούπες γεμάτες τριμμένη και στιμμένη κολοκύθα κίτρινη
1 κ. γλ. κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κ. σούπας γεμάτες κακάο


Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. 
Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες.
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder kαι το αλάτι. Ρίχνουμε  την κολοκύθα μέσα στο μίγμα των αυγών ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο, λίγο ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε λίγο για να βγάλει η κολοκύθα τα υγρά της και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι. 
Αδειάζουμε το μισό μίγμα σε καλά βουτυρωμένες θήκες για μάφινς. 
Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το κακάο ανακατεύουμε, γεμίζουμε τις υπόλοιπες θήκες  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά. 
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη ή τα σερβίρουμε με γλάσο κρέμας τυριού, όπως στη φωτογραφία.
Για να φτιάξουμε το γλάσο χτυπάμε 1 κεσεδάκι cream cheese με 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη και λίγη βανίλια.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!
Λίλα


Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Ρυζότο με γαρίδες

Ένα εκπληκτικό ρυζότο που αποτελεί ένα πλήρες γεύμα !

ΥΛΙΚΑ
1 kg φρέσκιες γαριδούλες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
250 gr ρύζι arborio ή καρολίνα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
τριμμένο κόλιανδρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Όπως είναι ωμές τους αφαιρούμε το κεφάλι και με προσοχή αφαιρούμε και το κέλυφος.

  
 Με κοφτερό μαχαιράκι σχίζουμε τη γαρίδα κατά μήκος.

  
Με προσοχή βάζουμε το μαχαίρι στη σχισμή και τραβάμε προς τα έξω το αντεράκι της γαρίδας.

  
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε ένα τούλι και το δένουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και το βάζουμε να βράσει. 
Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. 
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς όμως να καούν. 
Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τις γαριδούλες και τις τσιγαρίζουμε για πέντε λεπτά. 
Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο προηγουμένως το έχουμε πλύνει καλά. 
Το τσιγαρίζουμε κι αυτό για 5 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά και το σβήνουμε με το κρασί. 
Όταν σωθεί το κρασί ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα που βράσαμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζότο να σιγοβράσει.   
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό από την κατσαρόλα με το ζωμό.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιαντρο. 
Ρίχνουμε και 1/2  φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.. 
Μόλις σωθεί ο ζωμός κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο ρυζότο μια καλή κουταλιά βούτυρο, (όχι μαργαρίνη).  
Ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Tips: Τώρα τον Οκτώβρη υπάρχουν φρέσκες ντόπιες γαρίδες αρκετά οικονομικές, όχι πολύ μεγάλες αλλά πεντανόστιμες και το κυριότερο ψαρεμένες από Έλληνες ψαράδες. Προτιμήστε τις.
Μπορείτε να βάλετε και τυρί τριμμένο αλλά στο ρυζότο θαλασσινών καλό είναι να το αποφεύγουμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

 

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Κιμαδόπιτα σε πουγκάκια (by Asteri)



Χρειαζόμαστε:

Για το φύλλο:

Μισό κιλό αλεύρι
1 ποτηράκι κρασιού λάδι
1 σφηνάκι ξύδι
Λίγο αλάτι
1 κούπα χλιαρό νεράκι

Γέμιση:

Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Λάδι μισό ποτηράκι κρασιού
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί
Μισό κιλό φέτα τριμμένη
Διάφορα τριμμένα τυριά
2 αυγά (χτυπημένα ελαφρά)


Τι κάνουμε:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε στην φωτιά για κανά 20λεπτο μέχρι να μείνει με λίγα υγρά ο κιμάς.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά ο κιμάς και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου, αφήνουμε να ''ξεκουραστεί'' για λίγο (όχι για πολύ εεεεε και κοιμηθεί χιχιχιχιχιχι :P)
Aνοίγουμε μικρά τετράγωνα φυλλαράκια (15 Χ 15) με τον πλάστη, βάζουμε στο κέντρο 3 - 4 κ.σ. γέμιση και κλείνουμε, πιάνοντας πρώτα τις δύο αντίθετες γωνίες και μετά τις άλλες δύο σε πουγκάκι. Πιέζουμε ελαφρά στο κλείσιμο με τα δακτυλά μας.
Αν θέλετε φτιάξτε και κορδονάκια από το ζυμάρι, όσα και τα πουγκάκια και περάστε τα στο κλείσιμο του κάθε πουγκιού σαν να τα δένετε.
Τα λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 - 50 λεπτά.



Καλή επιτυχία!

(Asteri)

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Προσκύνημα στην Τήνο



Ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Τήνου

Πρίν μερικές μέρες η μικρή μου αδελφή έριξε την ιδέα :
"Πάμε αυθημερόν στην Τήνο να προσκυνήσουμε; "
Εγώ που για βόλτες πετάω την σκούφια μου, άλλο που δεν ήθελα. 
Ανέβηκα από την παραμονή στην Αθήνα, έκανα τα ψώνια μου, ήπια και τα καφεδάκια  μου και την Τρίτη 8 το πρωί πήραμε το καράβι από την Ραφήνα με προορισμό την Τήνο. 
Μετά από 4 ώρες φτάσαμε στο νησί της Μεγαλόχαρης. 
Πήγαμε στο ναό, προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα,ανάψαμε και τις λαμπάδες μας και τα κεράκια,  η νεωκόρος μας έδωσε λαδάκι από τα καντηλάκια και γεμίσαμε  τα μπουκαλάκια με αγιασμό.  
Ύστερα από αρκετή ώρα κατηφορίσαμε και χαζέψαμε στα δεκάδες μαγαζάκια με τα λογής λογής κομποσκοίνια, εικονίσματα, σταυρουδάκια και αναμνηστικά της Τήνου. 
Στο δε λιμάνι πουλούσαν τους θησαυρούς της Τηνιακής γης: λιαστές ντομάτες, κάπαρη και σε άλμη και σκέτη, άγρια αγγιναράκια σε βάζα με άλμη, κρίταμα και καπαρόφυλλα τουρσί. 
Αγόρασα κάπαρη που τη λατρεύω και λιαστές ντομάτες που μοσχομύριζαν. 
Στις 14.30 πήραμε το καράβι της επιστροφής και στις 18.30 φτάσαμε στην Ραφήνα.
Εύχομαι να τα καταφέρω να πάω και του χρόνου με την αδελφή μου γιατί περάσαμε καταπληκτικά και εύχομαι η Παναγία να  χαρίζει υγεία σε μας και στις οικογένειές μας!



Η Λίλα φορώντας τα λιλά της

 

Με την αδελφούλα μου την Κωνσταντίνα

 


Εικονίτσα, σταυρουδάκι, αγιασμός, 
λαδάκι, λιβάνι και μαγνητάκια.
Κάπαρη και λιαστές ντομάτες!


 ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Μπισκοτάκια γεμιστά με μαρμελάδα (by Asteri)

Αυτά τα μπισκοτάκια τα φτιάχνω από τότε που πήγαινα στο γυμνάσιο (μην ρωτήσετε πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε ....... χεχε).
Είναι πολύ νόστιμα. Ελπίζω να αρέσουν και σε σας.

Χρειαζόμαστε:

1 νεροπότηρο βούτυρο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
3 αυγά
1 κ. γλ. κοφτή σόδα σε 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μαρμελάδα για την γέμιση (όποια γεύση σας αρέσει)


Κάνουμε τα παρακάτω για την παρασκευή τους:

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, να ασπρίσουν μετά προσθέτουμε τα αυγά και ξαναχτυπάμε, μετά προσθέτουμε την σόδα με το λεμόνι (προσοχή φουσκώνει) και τέλος σιγά - σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει.

Ανοίγουμε σε φύλλο μετρίου πάχους, κόβουμε με κουπ πατ ή βαζουμε σε κορνέ (βάζοντας λιγότερο αλεύρι στην ζύμη για να μπορέσουμε να δουλέψουμε το κορνέ), ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω για 10 περίπου λεπτά.

Τα βγάζουμε απ' τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν, αλείφουμε με μαρμελάδα και ενώνουμε.

Μπορούμε επίσης την μία τους άκρη (αφού τα γεμίσουμε με την μαρμελάδα) να την αλείψουμε με λίγη από την μαρμελάδα και να τα βουτήξουμε μέσα σε τρούφα ή σε λιωμένη σοκολάτα (χωρίς όμως να αλείψουμε την άκρη τους με μαρμελάδα).

Αυτά μπορείτε όμως να τα κάνετε και χωρίς να τα ενώσετε με μαρμελάδα (δηλαδή να τα αφήσετε μονά).

Τα διατηρούμε σε αλουμινένιο κουτί καλά κλεισμένα ή σε μπισκοτιέρα.

Καλή επιτυχία!

(Asteri)

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Κοτόπιτα by asteri

Κοτόπιτα
Σήμερα είχα κέφια να φτιάξω πίτα. Είχα πολύ καιρό να φτιάξω μία με κοτόπουλο.
Ελάτε να σας δείξω λοιπόν πως την φτιάχνω.


Χρειαζόμαστε:
Για το φύλλο:

Μισό κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Χλιαρό νερό 1 κούπα
Αλάτι 1 κ. γλ.
Ξύδι 1 σφηνάκι
Λάδι 1 ποτηράκι κρασιού



Για την γέμιση:

3 στήθη κοτόπουλου φιλέτο
Λάδι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κρασί λευκό 1 ποτ. μικρό κρασιού
Άνηθο ψιλοκομμένο 1 κ. σ.
2 αυγά
Κρέμα γάλακτος 200 γρ.
Τριμμένη γραβιέρα 150 γρ.



Ας την φτιάξουμε:

Σε μια κατασαρόλα βράζουμε τα στήθη του κοτόπουλου χωρίς αλάτι. Τα ξαφρίζουμε. Αφού βράσουν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σουρωτήρι και αφού κρυώσουν τα κάνουμε τιφτίκια
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια τσιγαρίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κοτόπουλο αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τον άνιθο προσθέτουμε και το κρασί και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.Σε κανά 15λεπτο σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
Σ' ένα μπολάκι
βάζουμε τα αυγά και την κρέμα με λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε στη κατσαρόλα μας Ξαναφήνουμε στο μάτι και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.

Σειρά του φύλλου:



Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε έναν κρατήρα στην μέση και εκεί βάζουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε έως ότου γίνει μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσετούλα και την αφήνουμε να ''ξεκουραστεί'' Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με λάδι
Παίρνουμε από το ζυμάρι μας τα 3/4, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο μας Παίρνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Τα περισσεύματα γύρω-γύρω τα αφαιρούμε Σκεπάζουμε με μία πετσετούλα για να μην μας ξεραθεί και ανοίγουμε το 2ο φύλλο για το επάνω μέρος της πίτας.
Βάζουμε την γέμιση μέσα στο ταψί, την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο που έχουμε ανοίξει.
Κλείνουμε καλά την πίτα γύρω-γύρω, αλείφουμε με λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45-50 λεπτά.



Καλή σας όρεξη!
(Αsteri)

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Κέλλοι (παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου)






 Τα κουλουράκια αυτά είναι τα παραδοσιακά βουτήματα της περιοχής. Είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα στην παρασκευή τους

ΥΛΙΚΑ
2 κούπες ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπας νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
κανέλα- γαρύφαλλο
1 φακελάκι baking powder
2 κουταλάκια γλυκού σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλεύρι σταρένιο όσο πάρει (1 με 1,5 kg)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι, το κονιάκ, το νερό και το πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Βάζουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μαζί με το  baking powder.


Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το σταρένιο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά κι ελαστική που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε κουλουράκια.
Εδώ στο Κρανίδι τα φτιάχνουν στο σχήμα της φωτογραφίας αλλά εσείς μπορείτε να τους δώσετε ότι σχήμα θέλετε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα φυλάμε σε δοχείο που να κλείνει καλά.
Διατηρούνται για αρκετό καιρό και είναι ιδανικά για το καφεδάκι μας αλλά και κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Αφροδίτης, όπως και τα χεράκια στις φωτογραφίες, που την πήρε από τη θεία της, που την πήρε από τη μαμά της και πάει λέγοντας.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails