Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Βραβείο

Τόσο καιρό που μπαίνω στα άλλα blogs, να πω την αλήθεια ένα παράπονο με έπιανε.
Εγώ γιατί να μην έχω ένα τόσο δα βραβείο. Πολύ απογοήτευση με είχε πιάσει αλλά δεν το έδειχνα. Δεν είμαι εγώ γλυκιά σκεφτόμουνα, δεν έχω φαντασία, δεν είμαι αξιαγάπητη;
Αλλά τίποτα δεν γινόταν. Το blog μου έμενε αστόλιστο. Και ήρθε ο καλός μου ο κηπουρός και με έκανε την καυμένη να ανθίσω. Τώρα όμως έχω άλλο πρόβλημα, μεγαλύτερο. Πως θα το βάλω το βραβείο στο blog μου η βραβευμένη; Βοηθήστε με καλοί μου Blogοχωριανοί! Πείτε μου πως θα βάλω το βραβείο μου είτε δεξιά, είτε αριστερά στη σελίδα? Κι επειδή το βραβείο είναι γι αυτούς που νοιάζονται θα το δώσω κι εγώ με τη σειρά μου σε αυτούς που θα νοιαστούν να με βοηθήσουν!!!

Το βραβείο μου!!!

Photobucket

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

TΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού.
Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές εικόνες από τη διαδικασία που υπάρχει μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας το αγνό και μυρωδάτο μελάκι.







Οι μέλισσες μόλις γεμίσουν το πλαίσιο της κυρήθρας με μελάκι του αφαιρούν την υγρασία και μετά το σφραγίζουν με κερί που παράγουν μόνες τους, το γνωστό μελισσοκέρι. Στη φωτογραφία είναι αυτό το άσπρο που κλείνει τις τρυπούλες της κυρήθρας. Με ένα ειδικό θερμαινόμενο μαχαίρι, κόβουμε το κερί για να μπορέσουμε να βγάλουμε το μελάκι.



Αφού αφαιρέσουμε όσο περισσότερο κερί μπορούμε με το μαχαίρι, μένει το πλαίσιο γεμάτο μελάκι, γυαλιστερό και λαχταριστό.






Τότε είναι η ώρα που τα πλαίσια θα μπούν στην μηχανή και με τη φυγόκεντρο δύναμη θα διαχωριστεί το μελάκι από τις κυρήθρες.







Και θα βγεί από την κάνουλα λαχταριστό και μυρωδάτο. Μη μου πείτε οτι δε ζηλεύετε λιγουλάκι?





Εδώ μπορείτε να δείτε τον διάσημο βασιλικό πολτό. Είναι αυτό το άσπρο κρεμώδες που φαίνεται πάνω στην κυρήθρα. Η ποσότητα που βλέπετε είναι όση υπάρχει μέσα σε μια κυψέλη. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι δυσεύρετος και πανάκριβος.

Ελπίζω να σας άρεσε και θα χαρώ να σας λύσω όσες απορίες τυχόν έχετε!






Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Μους γιαουρτιού με γλυκό του κουταλιού



Ένα πολύ ελαφρύ και δροσιστικό επιδόρπιο, που σας βγάζει ασπροπρόσωπους σε όποια περίσταση και αν το προσφέρετε. Πάμε να το φτιάξουμε.


ΥΛΙΚΑ

500 ml φυτική κρέμα γάλακτος

3 στραγγιστά γιαούρτια

ξύσμα από 2 λεμόνια

μπισκότα diggestive ή petit beurre

λίγο κονιάκ ή λικέρ για τα μπισκότα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ χτυπάμε καλά τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ.

Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με κουτάλι να πάει παντού.

Προσθέτουμε μέσα και τα γιαούρτια ένα ένα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το γιαούρτι στην σαντιγύ.

Σε ατομικά μπολάκια ή σε κολονάτα ποτήρια βάζουμε από ένα μπισκότο σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομματάκια, το ραντίζουμε με το ποτό και βάζουμε μια καλή ποσότητα της μους από πάνω.

Το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να παγώσει και λίγο πριν σερβίρουμε βάζουμε από πάνω μια γερή κουταλιά από γλυκό του κουταλιού που μας αρέσει. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μέλι ή μαρμελάδα από πάνω.

Είναι πολύ ελαφρύ και δροσιστικό και όσο και αν έχετε φάει πάντα υπάρχει χώρος για αυτό το γλυκάκι!

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Nαύπλιο


Υποσχέθηκα χθες φωτογραφίες από το Ναύπλιο αλλά ήμουν άτυχη. Τράβηξα δυο φωτογραφίες και μετά η μηχανή μου μπλοκάρησε. Αναρτώ λοιπόν τις δυο φωτογραφίες για να μην πείτε οτι δεν κρατώ τις υποσχέσεις μου αλλά επιφυλάσσομαι να σας δείξω περισσότερες την άλλη φορά που θα πάω στο Ανάπλι.
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τον φάρο του Ναυπλίου και στην δεύτερη φωτογραφία βλέπετε το φρούριο Μπούρτζι

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Μεζεδάκια της θάλασσας

Σήμερα θα λείπω όλη μέρα για βολτίτσα στο Ναύπλιο. Χθες όμως στη θάλασσα μάζεψα και καθάρισα αχινούς για να σας κεράσω. Όσο θα λείπω κεραστείτε πιείτε κι ένα ουζάκι στην υγειά μας και θα τα πούμε το βραδάκι. Θα φέρω και φωτογραφίες από το Ναύπλιο να δούμε.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μπακαλιαριάκια λεμονάτα με λαχανικά



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκα μπακαλιαράκια
5 μέτριες πατάτες
4 καρότα
3-4 κολοκυθάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα ψάρια. Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σειρές σε φαρδιά κατσαρόλα.Πάνω από κάθε σειρά λαχανικά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. 

Από πάνω βάζουμε τα ψάρια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το σκόρδο σε ροδελίτσες και τα ρίχνουμε πάνω από τα ψάρια. Τρίβουμε το δεντρολίβανο με τα χέρια μας και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νεράκι αρκετό να σκεπαστούν τα λαχανικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την κάπαρη, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.


Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε με προσοχή τα ψάρια και τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τα διατηρούμε ζεστά. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού σουρώσουμε το ζωμό τον ρίχνουμε μέσα. Πρέπει να είναι περίπου 2 κούπες. Αν δεν είναι συμπληρώνουμε με νεράκι. Στίβουμε το λεμόνι και διαλύουμε στο χυμό το αλεύρι και την μουστάρδα. Μόλις ο ζωμός πάρει βράση ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος περιχύνουμε τα ψάρια με τη σαλτσούλα και σερβίρουμε ζεστά.
Είναι παλιά, παραδοσιακή συνταγή των ψαράδων με κάποιες αλλαγές και παρεμβάσεις δικές μου. Αν έχετε και φρέσκο ψωμάκι ακόμα καλύτερα γιατί το φαγάκι ενδείκνυται για βουτιές. Πιείτε κι ένα παγωμένο λευκό κρασάκι και για καλοκαίρι δεν υπάρχει καλύτερο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Tορτίγιας με λαχανικά

Υλικά

  • 6 μεγάλες τορτίγιας

  • 4 μέτρια κολοκυθάκια

  • 4 μέτρια καρότα

  • 6 φρέσκα μανιτάρια

  • 10 - 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 1 κρεμμύδι

  • 4 - 6 σκελίδες σκόρδο

  • 1 ποτηράκι κρασί

  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

  • αλάτι-πιπέρι

  • τριμμένη μοτσαρέλα ή κασέρι
Εκτέλεση Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να σωταριστούν καλά και να βγάλουν τα υγρά τους και τότε τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί και το κρασάκι δοκιμάζουμε τα λαχανικά να δούμε αν έχουν μαλακώσει χωρίς να λιώσουν όμως. Αν χρειάζονται λίγο βράσιμο ακόμα ρίχνουμε λίγο νεράκι. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο και τυράκι όσο μας αρέσει. Παίρνουμε μια μια τις τορτίγιας και βάζουμε μέσα αρκετό από το μίγμα των λαχανικών.


Τυλίγουμε καλά τις πιτούλες και τις βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο σκεύος.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα ρολάκια.

Βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τις κόβουμε σε ροδέλες.


Tip: Είναι ένα πολύ εύκολο,γρήγορο και ελαφρύ ορεκτικό. Τα λαχανικά μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα γούστα σας. Το έφτιαξα προχθές στα γενέθλιά μου και δεν έμεινε ψίχουλο.

Στο παρακάτω λίνκ μπορείτε να δείτε πως φτιάχνουμε μόνοι μας τορτίγιας στο σπίτι
http://www.youtube.com/watch?v=LEz0puaKNTk#watch-main-area

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τούρτα Γενεθλίων


Αυτή είναι η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλιά μου με τη βοήθεια της φίλης μου της Μάντως. Το βραδάκι που θα την κόψω θα κεράσω και κομματάκι.
Χρόνια μου πολλά !!!!!!!!!!!!!!!
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
½ κ. γ. αλάτι
2 γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, το αλάτι και το κακάο.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το μίξερ, πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε κουταλιά, κουταλιά το μείγμα του αλεύρου και ανακατεύουμε με κουτάλι όχι με μίξερ για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι παίρνουμε μια φόρμα με σούστα με διάμετρο 26 εκατοστά ,στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τη φόρμα όταν κρυώσει και με τη μέθοδο της κλωστής ή με μαχαιράκι το χωρίζουμε στα δυο.

KΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
4 κούπες γάλα
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βανίλια ή ξύσμα για άρωμα
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος ή
κουβερτούρα ή σοκολάτα με αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ βάζουμε μια κούπα γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και μόλις κάψει αλλά να μην φουσκώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Την καλύπτουμε με ζελατίνη μέχρι να χλιάνει. Τότε τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και στη μισή ρίχνουμε την σοκολάτα που την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
Έτσι έχουμε κρέμα βανίλια και κρέμα σοκολάτα.


ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥΡΤΑΣ
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
χρώματα ζαχαροπλαστικής (αν θέλουμε)

Σε πιατέλα αρκετά μεγάλη βάζουμε το στεφάνι από τη φόρμα που ψήσαμε το παντεσπάνι.
Βάζουμε μέσα το πρώτο παντεσπάνι και το ραντίζουμε καλά με σιρόπι. (Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού φράουλα ανακατεμένο με λίγο κονιάκ και λίγο νεράκι.)
Στρώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Το ραντίζουμε με σιρόπι και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω. Σε αυτό το στάδιο η τούρτα πρέπει να μπει στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα τουλάχιστον για 3 ώρες. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει.



Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και τη βάζουμε κι αυτή στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει καλά η τούρτα τη βγάζουμε από το ψυγείο και την καλύπτουμε όλη με την σαντιγί στρώνοντάς την με μια σπάτουλα. Χρωματίζουμε την υπόλοιπη σαντιγί και κάνουμε ροζέτες γύρω γύρω για να στολίσουμε την τούρτα.
Εγώ αντί για χρώμα ζαχαροπλαστικής στις ροζέτες χτύπησα garni με χυμό φραγκοστάφυλο αντί για γάλα και βγήκε το χρώμα που φαίνεται στη φωτογραφία.
Τις καρδούλες τις έφτιαξα με κουπ πατ. Για να φτιάξω το ζυμαράκι για τις καρδούλες ανακάτεψα άχνη ζάχαρη με χυμό φραγκοστάφυλο και για να δέσει η πάστα συμπλήρωσα και λίγο ζαχαρούχο γάλα.
Να πω την αλήθεια πιο πολύ χρόνο μου πήρε να γράψω τη συνταγή από να τη φτιάξω.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

I'm a birthday girl

Έχω γενέθλια αύριο και είπα να μπω στο πνεύμα από σήμερα.
Θα σας κεράσω και τούρτα αύριο αλλά από σήμερα αρχίζω τους εορτασμούς!!!!

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πάμε παραλία!!



Σαββατοκύριακο δεν μαγειρεύουμε, δεν καθόμαστε στο pc όλη μέρα, δεν σπάμε το κεφάλι μας να δούμε τι θα γράψουμε στο blog αλλά φοράμε το μαγιό μας, βάζουμε μπόλικο αντιηλιακό, φτιάχνουμε καφεδάκι με μπόλικα παγάκια, παίρνουμε κι ένα καλό βιβλίο και πάμε σε μέρη απολαυστικά σαν αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη παραλία λέγεται θυνί και είναι στο Κρανίδι Αργολίδας.

Καλό Σαββατοκύριακο.




Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Πατάτες ωγκρατέν

Πατάτες ωγκρατέν
YΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
400 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα
250 γραμμάρια αλλαντικά κομμένα σε κυβάκια

2 αυγά
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να τρυπιούντα καλά με ένα πιρούνι. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Σε βουτυρωμένο πυρέξ βάζουμε μια στρώση πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι και βάζουμε και τα μισά αλλαντικά. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη δόση πατάτες , τα υπόλοιπα αλλαντικά και το υπόλοιπο τυράκι. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος,τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατάκι και περιχύνουμε τις πατάτες να πάει το μείγμα παντού. Βάζουμε στο ψυγείο για κανα δυο ώρες, ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να πιεί τα υγρά του. Ανοίγουμε και μια παγωμένη μπύρα και το τσακίζουμε όσο είναι ζεστό.Καλή σας όρεξη.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Κριθαράκι με λαχανικά


ΥΛΙΚΑ
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
3-4 μανιτάρια
1 ποτήρι κριθαράκι χοντρό
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
τυρί τριμμένο
αλάτι - πιπέρι
3 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με λίγο αλάτι να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά για ένα λεπτάκι να ζεματιστούν. Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζωμό. Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο κομμένο σε φετάκια. Μόλις αρχίσει και μοσχομυρίζει το λαδάκι ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα και τα λαχανικά σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει το κριθαράκι. Όταν πιεί το κρασί ρίχνουμε το μισό ζωμό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μετά από 10 λεπτάκια το κοιτάμε και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται ζωμό. Μόλις πιεί τα υγρά του κλείνουμε το μάτι και βάζουμε στο κριθαράκι μια κουταλιά βούτυρο. Σερβίρουμε σε πιάτο, τρίβουμε από πάνω πιπεράκι και πασπαλίζουμε με τυράκι τριμμένο της αρεσκείας μας. Εγώ εδώ έβαλα κεφαλογραβιέρα Τραχειάς αλλά του πάει πολύ και η παρμεζάνα αλλά και η all time classic φέτα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !