Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι



Νόστιμο μεζεδάκι για εορταστικές περιστάσεις αλλά και για κάθε μέρα!

ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
200 γραμμάρια σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένο άνιθο
150 γραμμάρια μπέικον
300 γραμμάρια διάφορα τριμμένα τυριά
250 ml κρέμα γάλακτος
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα μανιτάρια και με μυτερό μαχαιράκι τα ξεφλουδίζουμε.



Τα λαδώνουμε καλά με πινέλο και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά.
Σε τηγάνι βάζουμε να ψηθεί το μπέικον με λίγο λαδάκι.
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι του μπέικον.
Ρίχνουμε μέσα και τα κοτσάνια των μανιταριών ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι.
Όταν σωθούν τελείως τα υγρά σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μπέικον, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το φούρνο και με κουτάλι τα γεμίζουμε. 
Μην τσιγκουνευτείτε τη γέμιση, βάλτε μπόλικη.


Βάλτε από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί και ψήστε τα μανιτάρια για 10-15 λεπτά στον φούρνο, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
 
Τρώγονται ζεστά και ποτέ δεν φτάνει μόνο ένα!




31 σχόλια:

  1. δεν ήξερα ότι χρειάζονται ξεφλούδισμα. εγώ τα έβαζα ολόκληρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ coffemug επειδή τα μεγάλα μανιτάρια μερικές φορές είναι σκληρά, τα ξεφλουδίζω και μαλακώνουν ωραία στο φούρνο. Απαραίτητο δεν είναι! Γίνονται όμως πιο αφράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα με κολασες πρωινιατικα, μονο τον ανιθο θα εβγαζα, κατα τα αλλα μμμμμμμ... μεχρι εδω μοσχοβολισε!!!!!!
    αν και εγω τα μανιταρια πριν τα γεμισω τα... ζεματαω και νομιζω οτι μενουν ποιο ασπρα!!!!
    θα σας κανω απο βδομαδα να μου φυγει η περιεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελευθερία μου ωραία ιδέα και το ζεμάτισμα. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρης21/11/09 13:01

    Τέλεια η συνταγή σας και γενικως μου αρεσε πολυ το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λιλάκι εμείς τα μανιτάρια τα αγαπάμε και αν είναι γεμιστά, τότε του δίνουμε και καταλαβαίνουν!!!
    Γενικά τα μανιταρια, τα ξεφλουδίζω κι εγώ επειδή δεν τα πλένω....
    Καλό Σ/Κ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα τελευταία έμαθα και εγώ αυτό με το ξεφλούδισμα! Πολύ νόστιμη η συνταγή σου, τα μανιτάρια είναι αγαπημένο φαγητό και γεμιστά θα είναι μούρλια! Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α πα πααααα!!
    Τι σούπερ μανιταρομεζεδάκι είναι αυτό???
    Φέρε και μένα μπάρμπα;-)
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μανιτάαααααρρριααααααααα τα λατρεύω!!!!! αν μπορούσα να τα βάζω σ'όλα τα φαγητά, ωραία θα ήταν ..... σλουρπ ...... πολύ ωραία Λιλού μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γαστεροπλήξ21/11/09 23:23

    τώρα πείνασα, αν είχα ενα πιάτο θα τα τσάκιζα!!! αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται τέλειο! Τα μανιτάρια είναι η αδυναμια μου! Θα το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύη μου κι εμείς τα λατρεύουμε τα μανιτάρια όπως και αν είναι μαγειρεμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. bigmama να τα δοκιμάσεις τα μανιταράκια αφού σου αρέσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλενα για το μπάρμπα δε ξέρω, εγώ όμως πολύ ευχαρίστως να σου φέρω! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αστέρι μου σλουρπ τα μανιτάρια αλλά και το μοσχαράκι σου σήμερα ακόμα πιο σλουρπ! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γαστεροπλήξ μου είπαμε, είμαστε μακριά, αλλιώς θα έπαιρνα το πυρέξ και θα ερχόμουνα να το τσακίσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. drosostalitsa να το δοκιμάσεις!!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ξεφλούδισμα των μανιταριών πρώτη φορά το διαβάζω και 'γω, μου φαίνεται όμως καλή ιδέα. Για το ζεμάτισμα δεν είμαι σίγουρη γιατί τα μανιτάρια απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα πλένουμε αλλά τα καθαρίζουμε με βρεγμένη πετσέτα ή βουρτσάκι. Κατά τ' άλλα, το πιάτο αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό μεζεδάκι!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρα πολύ ωραίος μεζές.Δεν ήξερα ότι ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια, μόνο ότι δεν πρέπει να τα πλένουμε.
    φιλάκια πολλά πολλά. καλό βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. I would probably sneak some garlic in this recipe! I have a weakness for mushrooms and garlic.

    I wipe mushroom with kitchen paper if possible but I would peel them if too dirty. I always try my best not to wash them though. Water is not so good for them!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και για μανιτάρια τρελαίνομαι και για σπανάκι, οπότε όπως καταλαβαίνεις ο τέλειος μεζές για μένα!
    Φιλάκια Λίλα μου, καλή μας βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειρήνη23/11/09 10:51

    Λίλα δώσε μου μανιτάρια και πάρε μου τη ψυχή. Περιμένω λοιπόν καλή μερίδα, όχι τσιγκούνικα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος23/11/09 17:28

    Τέλεια τα μανιτάρια σου, Λίλα. Κι εγώ τα ξεφλουδίζω επίσης. Όσο για τη γέμισή σου, είναι πολύ πρωτότυπη. Εγώ τα γεμίζω με κλασικά υλικά: τυριά, κρέμες, μπέικον, κτλ. Μόλις τα φτιάξω -που θα τα φτιάξω σίγουρα- θα σου γράψω εντυπώσεις. Πάντα τέτοιες εμπνεύσεις.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Dark chef δοκίμασε να τα ξεφλουδίσεις τα μανιτάρια, εμείς πια μόνο έτσι τα τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. thumbelina μου καλή ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. cupcakes και με σκορδάκι ωραία θα είναι!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μαρία μου, έλα στο Κρανίδι για την παρουσίαση και θα σου φτιάξω και μανιτάρια και απ'όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ειρήνη όταν ξαναέρθεις θα σου φέρω πυρεξάκι! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δέσποινα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωραία πραγματικά ιδέα. Και αν τα συνδυάσεις και με άλλα μεζεδάκια φτιάχνεις ένα γεύμα για μπουφέ, χάρμα! Κι' έρχονται και μέρες γιορτών. Ευχαριστούμε αγαπητή Λίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος4/12/09 15:50

    Πω.. πω...καλέ Λίλα και μόνο που τα βλέπεις τα μανιτάρια αρκεί για να σου ανοίξει η όρεξη. Τελικά να δω τι θα πρωτοφτιάξω με τις συνταγές που έχεις ανεβάσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!