Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Ριζότο με γαρίδες

Ένα εκπληκτικό ρυζότο που αποτελεί ένα πλήρες γεύμα !

ΥΛΙΚΑ
1 kg φρέσκιες γαριδούλες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
250 gr ρύζι arborio ή καρολίνα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
τριμμένο κόλιανδρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Όπως είναι ωμές τους αφαιρούμε το κεφάλι και με προσοχή αφαιρούμε και το κέλυφος.

  
 Με κοφτερό μαχαιράκι σχίζουμε τη γαρίδα κατά μήκος.

  
Με προσοχή βάζουμε το μαχαίρι στη σχισμή και τραβάμε προς τα έξω το αντεράκι της γαρίδας.

  
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε ένα τούλι και το δένουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και το βάζουμε να βράσει. 
Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. 
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς όμως να καούν. 
Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τις γαριδούλες και τις τσιγαρίζουμε για πέντε λεπτά. 
Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο προηγουμένως το έχουμε πλύνει καλά. 
Το τσιγαρίζουμε κι αυτό για 5 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά και το σβήνουμε με το κρασί. 
Όταν σωθεί το κρασί ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα που βράσαμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζότο να σιγοβράσει.   
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό από την κατσαρόλα με το ζωμό.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιαντρο. 
Ρίχνουμε και 1/2  φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.. 
Μόλις σωθεί ο ζωμός κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο ρυζότο μια καλή κουταλιά βούτυρο, (όχι μαργαρίνη).  
Ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Tips: Τώρα τον Οκτώβρη υπάρχουν φρέσκες ντόπιες γαρίδες αρκετά οικονομικές, όχι πολύ μεγάλες αλλά πεντανόστιμες και το κυριότερο ψαρεμένες από Έλληνες ψαράδες. Προτιμήστε τις.
Μπορείτε να βάλετε και τυρί τριμμένο αλλά στο ρυζότο θαλασσινών καλό είναι να το αποφεύγουμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

 

32 σχόλια:

  1. Καμιά μεριδούλα ... παίζει να σταλεί και από δω; :P Μούρλια φαίνετε Λιλάκι μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιλάκι, νοστιμότατο και αριστοτεχνικά φτιαγμένο!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ!!!!ΟΛΟ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γαστεροπλήξ12/10/09 21:10

    θέλω, θέλω!!!!!!!!
    κουκλάκι έγινε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαράκι μου και μια και δυο και τρεις μεριδούλες να στείλω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπέτυ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κόπιασε να πιούμε και κρασάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή είναι όντως νοστιμότατο το άτιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σκρουτζάκο μου φτιάχνεις το κέφι με τα ανέκδοτα και ορμάω στην κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γαστεροπλήξ μου στέλνω γαριδούλες στείλε πιροσκάκια!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σίγουρα είναι αρωματικό και νοστιμότατο! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εγώ θέλω μία μερίδα.
    Νοστιμότατο.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βig mama είναι πολύ αρωματικό. Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tι ευχάριστη έκπληξη!!!!
    Εκτός από το ό,τι συναντώ έστω και ηλεκτρονικά την πρώτη γυναίκα μελισσοκόμο, δηλώνω το θαυμασμό μου για την ομορφιά του blog και την τελειότητα της συνταγής που είναι δοσμένη με τόσες λεπτομέρειες και καταπληκτικές φωτογραφίαε!
    Λίλα συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Λίνα κόπιασε. Έχουμε αρκετό!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. νavarino-s καλωσόρισες κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν θέλω να σχολιάσω την αυτονόητα νόστιμη συνταγή, αλλά την εξαιρετική φωτογράφιση!!
    Μπράβο Λιλάκι, πάντα εντυπωσιακή:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΛΕΝΑ μου έχω φάει κόλλημε γιατί αγόρασα καινούργια φωτογραφική μηχανή! Τρελλαίνομαι να τραβώ φωτογραφίες! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έργο Τέχνης!! Και γευστικά και οπτικά!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και του έχω μια αδυναμία!!!
    Ωραιότατη η παρουσίασή σου αγαπητή Λίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραιότατο Λιλάκι μου και το κόλιανδρο του δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Η παρουσίαση σου εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/10/09 18:45

    Υπέροχο φαγητό, όπως μ ό ν ο μία πραγματική μαγείρισσα μπορεί να δημιουργήσει! Φυσικά με φρέσκιες γαρίδες κι όχι με απαράδεκτες κατεψυγμένες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραίο φαγητό Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λϊλα τρελλαίνομαι για γαρίδες, και αυτές που είναι και αρωματισμένες είναι ότι πρέπει για να πάρω όλο το πιάτο!!!!
    Καλή συνέχεια :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργο ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πηνελόπη κι εγώ στις γαρίδες τρελή αδυναμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πανδώρα μου που είσαι και σ'έχασα. Κόπιασε να φάμε ρυζότο να πιούμε κρασάκι και να τα πούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εύη μου κι εγώ πεθαίνω για γαρίδες και ειδικά τις ντόπιες!!Καλή συνέχεια και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ ανώνυμε, ευχαριστώ για το σχόλιο, την επόμενη φορά στο τέλος αν θέλεις γράψε και τ'όνομά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Lilaki, μεχρι εδω μύρισε το ριζότο σου !! και τι ωραία παρουσίαση !!!
    γεια στα χεράκια σου ! στειλε λίγο και σε μένα που έχω μεγάλη πείνα !! plllllllllllease pleassssssssssssse που έλεγε και η Βασιλειάδου στην θεια απ'το Σικάγο!

    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαράκι μου στέλνω ταπεράκι!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. This looks wonderful! Is there any left??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails