Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Eλάτε να φτιάξουμε ανθότυρο.


Ρωτήσαμε με την μαμά μου πως μπορούμε τώρα το καλοκαίρι να φτιάξουμε ανθότυρο από κατσικίσιο γάλα. Παραδοσιακά η μυζήθρα γίνεται από το τυρόγαλα, δηλαδή το υγρό που μένει αφού πήξουμε το τυρί. Υπάρχει όμως τρόπος να φτιάξουμε ανάλατο και ελαφρύ ανθότυρο χωρίς να χρειαστεί να τυροκομίσουμε και είναι ο ακόλουθος.

Θα χρειαστούμε 5 κιλά γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο ή ανάμεικτο 1/2 φλιτζανάκι του καφέ σουρωμένο χυμό λεμόνι μια μεγάλη κατσαρόλα ένα τουλπάνι ή ένα καλούπι ή στην τελική ένα μεγάλο σουρωτήρι μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετή υπομονή
ΤΡΟΠΟΣ
Βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσει το γάλα. Περιμένουμε από πάνω μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει το γάλα να φουσκώνει πριν όμως βράσει.




Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια γρήγορη αλλά περιμετρική κίνηση αδειάζουμε μέσα το χυμό λεμόνι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι και βλέπουμε οτι σιγά σιγά το γάλα αρχίζει να κόβει και να γεμίζει η κατσαρόλα μικρά μικρά άσπρα κομματάκια.

Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε γύρω γύρω κυκλικά το γάλα και μαζεύουμε αυτά τα κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο καλούπι ή στο σουρωτήρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να μαζεύουμε κομματάκια μέχρι να σταματήσουν να σχηματίζονται.





Με ένα κουτάλι πατάμε καλά για να φύγουν τα υγρά από το τυράκι και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο. Όταν κρυώσει το τρώμε όπως είναι φρέσκο, ή το βάζουμε σε πιτούλες . Αν όμως θέλουμε μπορούμε να το αλατίσουμε , να το τυλίξουμε καλά και να το κρεμάσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος να ξεραθεί. Έτσι θα έχουμε μυζηθρούλα ξερή να τρίβουμε στα μακαρόνια μας το χειμώνα. Με 5 κιλά γάλα φτιάχνουμε περίπου 1 κιλό χλωρό τυράκι. Όσοι το τολμήσετε θα ενθουσιαστείτε με την γεύση και την υφή του τυριού.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

21 σχόλια:

  1. καλα Λικάκι με αφησες άφωνη !!! καταπληκτικό !!! εμενα μου αρεσει πολύ η ξερή μυζήθρα στα μακαρόνια και νομίζω ότι αν είχα χρόνο και προϊοντα να το φτιάξω σίγουρα θα ακολουθούσα τα βήματα που δίνεις!!

    γεια στα χεράκια σας μαμα και κόρη !!!

    είδες τι σου είναι η ζωή στην υπαιθρο? μια ατελείωτη ομορφια πραγμάτων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε κόρη μου, εγώ στις πρώτες μου αναρτήσεις έδωσα τη συνταγή με λευκό ξίδι αντί λεμόνι, πάντα υπάρχει άφθονο περίσσιο γάλα στο σπίτι (λόγω εργασίας) και 2 φορές την εβδομάδα φτιάχνω τυράκι, που το χρησιμοποιώ στις συνταγές μου ιδιαίτερα στις πίτες μου, αλλά και σε γλυκά τώρα το καλοκαίρι δεν φτιάχνω τόσο συχνά, από τον άλλο μήνα όμως μέχρι τον Μάιο είναι ιεροτελεστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/9/09 16:50

    Τι λες τώρα !!! Έμεινα άφωνη ... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ εύγε!!!! Αλλά που να το βρω το φρέσκο γάλα ... γαμώτοοοοοοοοοοοοο
    (Asteri)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωωωωω! Φτιαχνεις κι εσύ τυράκι Λιλάκι! Είδες τι νόστιμο που γίνεται; Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bρε κόρη προκομμένη, έφτιαξες και τυράκι???
    Εχω μείνει άφωνη μιλάμε!!
    Ασε που έχω αρχίσει να νοιώθω άχρηστη τελείως!!
    Πολλά συγχαρητήρια!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με έχεις αφήσει άφωνη...άσε που μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό που έφτιαχνε ο παππούς μου ανθοτυράκια και τα λάτρευα...βρε αθεόφοβη που βρήκες τα υλικά; μπράβο πάντως, συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tώρα αν σας πω οτι σκεφτόμουν αν θα βάλω αυτή την ανάρτηση θα με μαλώσετε πολύ?
    Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας. Η ζωή στην ύπαιθρο προσφέρει τόσα πολλά, ωραία πράγματα που είναι κρίμα να τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα. Ως γέννημα θρέμμα Αθηναία θεωρώ οτι η εξυπνότερη κίνηση της ζωής μου ήταν που παντρεύτηκα και μετακόμισα στην επαρχία. Και αφού έχω την τύχη και ζω εδώ ρουφάω ότι μου προσφέρει η φύση απλόχερα.
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω φτιαξει αρκετες φορες, αλλα το εκοβα με ξυδι.Παντος γινεται πολυ νοστιμο και τρωγεται απ' ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έβλεπα πιτσιρικάς τη μάνα μου να πήζει φρέσκο τυρί από τις κατσίκες και τις αγελάδες του παππού μου, αλλά δεν είχα εντοπίσει επακριβώς τη διαδικασία.
    Μπράβο σου Λίλα, μας κατέπληξες!!
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειρήνη3/9/09 10:32

    Λίλα μου, ένα-ένα μας τα ξετυλίγεις τα ταλέντα σου! Τι άλλο μας έχεις κρατήσει κρυφό??

    Το ανθότυρο είναι από τα αγαπημένα μου τυριά κυρίως γιατί είναι ανάλατο και έχει αυτή την υπέροχη κρεμώδη υφή. Να το φτιάξω αποκλείεται, οπότε βολεύομαι με του εμπορίου.
    Και μιας και το έφερε η κουβέντα. Το συσκευασμένο ανθότυρο που μου έλεγες στην Ερμιόνη δεν το βρίσκω πουθενά, ούτε καν στην Αθήνα!!!! Και είχα μια όρεξη να το δοκιμάσω με το μελάκι σου. Σνιφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι χρυσοχέρα που είσαι εσύ! Και σκεφτόσουνα να μη βάλεις αυτή την ανάρτηση χαζούλα;
    Τι τυχερή που είσαι μακρυά από την Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Δημιουργία είχα δοκιμάσει με ξύδι αλλά δεν ήταν τόσο νόστιμη όπως με το λεμόνι. Αν θες δοκίμασέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ g.varvakis ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ειρήνη μου ευχαριστώ, έχω πολλά ταλέντα ακόμη κρυμμένα!!χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ big mama είμαι πολύ τυχερή όντως που ζω μακρια απο Αθήνα. Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα.Μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα από τα σουπερ μάρκετ;είναι απο δύσκολο εως αδύνατο να βρώ φρέσκο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Αγαπητή Ίριδα, στα σ/μ πια μπορεί να βρει κανείς και πρόβειο και κατσικίσιο συσκευασμένο γάλα. Οπότε μια χαρά θα σου γίνει το τυράκι. Με αγελαδινό δεν έχω φτιάξει και δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αν το ρισκάρεις θα χαρώ να μας πεις το αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. SpIrToKoYto13/9/09 19:52

    Λιλάκι..πέρασα για καφέ και κόλλησα στο τυρί(..για το μέλι δεν λέω τίποτα..δεν παιζεται..).
    Θα το δοκιμάσω το τυράκι,μιά που είμαι σίγουρη πως θα είναι εξαιρετικό,΄πως και ότι άλλο έχες ανεβάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος24/9/10 12:24

    Καλημέρα κορίτσια. Κάντε ένα κόπο και μπήτε στο "Φτιάχνω μόνος μου". Θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα για τα τυριά, το α(ν)θότυρο, την τυροκαυτερή, τις υγιεινές τροφές, τα "δημητριακά" σας και όχι μόνο κ.λ.π. Διαβάστε και όλα τα σχόλια.
    ΑΝΤΩΝΗΣ από το "Φτιάχνω..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!