Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Καρυδόπιτα by Asteri


Στην πορεία μου την ιντερνετική "συνάντησα" πολλούς ανθρώπους. Άλλοι περάσανε και έφυγαν και άλλοι έμειναν. Σε αυτούς που έμειναν στην ιντερνετική ζωή μου και στην πραγματική καρδιά μου ανήκει το Asteri ή κατά κόσμον Μαρία. Μην αντέχοντας άλλο την γκρίνια μου για την έλλειψη χρόνου και την δυσκολία μου στο να κάνω πιο συχνές αναρτήσεις μου έκανε την τιμή και μου έδωσε τη χαρά να την έχω εδώ κοντά μου και να ποστάρει κάποιες από τις συνταγές της. Η Μαρία μας είναι ειδική στις ζύμες και θα μας τα πει όλα τα μυστικά της αλλά σιγά σιγά. Για το καλωσόρισμα λοιπόν μας φτιάχνει μια ωραία καρυδόπιτα. Απολαύστε την!

Καρυδόπιτα by Asteri

Τι χρειαζόμαστε:


6 ασπράδια
6 κρόκους
1 κούπα ζάχαρη
2 κ. γλ. Κανέλα
2 κ. γλ. Γαρύφαλλο
Το ξύσμα και τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
2 σφηνάκια κονιάκ
Μισή κ. γλ. Σόδα
1,5 κ. γλ. Baking powder
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1,5 κούπα καρύδια κοπανισμένα

Για το σιρόπι χρειαζόμαστε:



2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κ. σ. μέλι
Λίγο χυμό λεμονιού και το ξύσμα του

Τι κάνουμε:



Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Μετά σε ένα άλλο μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη να ασπρίσουν και μετά προσθέτω την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την σόδα, το baking powder και τα κοπανισμένα καρύδια και τη φρυγανιά για γίνει ένα ωραίο μείγμα.
Τέλος με απαλές και γρήγορες κινήσεις προσθέτω την μαρέγκα, να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι, (κατά προτίμηση ορθογώνιο), βάζουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c, με αντιστάσεις πάνω – κάτω, για περίπου 40 – 45 λεπτά.Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα φτιάχνουμε το σιρόπι μας, το βράζουμε για 10-15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού ψηθεί η καρυδόπιτα την σιροπιάζουμε, (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι), και αφήνουμε να το απορροφήσει.
Την κόβουμε, διακοσμούμε αν θέλουμε το κάθε κομμάτι με ένα ξυλάκι γαρύφαλλου ή μισό καρύδι.
Σαν τρόπο σερβιρίσματος επίσης είναι ωραία με σαντιγί επάνω σε κάθε κομμάτι ή με μια μπάλα παγωτού βανίλιας στο πλάι.


Καλή επιτυχία! 

22 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Αστέρι και σε σένα Λιλάκι, τέλεια η καρυδόπιτα, αγαπημένο γλυκό, τη φτιάχνω κάθε χειμώνα αρκετές φορές!
    Καλό σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημένο γλυκάκι, και για περισσότερη αμαρτία το περιχύνουμε και με μια σάλτσα σοκολάτας και γίνεται θερμιδικός κόλαφος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας ..... γειά σας ...... χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθα στα Λιλά :)
    Χάρηκα που σας αρέσει η καρυδόπιτα.
    Είπα να βάλω ένα γλυκάκι ... έτσι για τα καλωσορίσματα.
    Καλώς σας βρήκα λοιπόν ....... και τα καλύτερα έρχονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η καρυδόπιτα Μαρία μου. Και το πιο ωραίο είναι που είναι Παρασκευή βράδυ και έχω γεμίσει το κολονάτο παγωμένο κρασάκι και θα βγω τσάρκα στα blogs! Μην ξεχάσεις να απαντάς στα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. M'aρέσει η καρυδόπιτα. Θα την φτιάξω.
    Φιλιά και καλό Σαββετοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς ήλθεςΑστέρι με αυτό το τέλειο γλυκάκι! Και εσύ Λίλα, άσε τις βόλτες και άρχισε να μοιράζεις κομμάτια! Για μένα ένα μεγάλο παρακαλώ:ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Αστέρι αποδείχθηκε αστέρι με την καρυδόπιτα.
    Εγώ θα πάρω τα ζουμερά ψίχουλα που θα μείνουν στο ταψί.
    Έτσι γινόταν και στης θείας Λούλας, κάθε φορά που την έφτιαχνε.
    Έχω κάπου και τη συνταγή της και επειδή δεν έκανα ποτέ, θα την συνδυάσω με την δική σας, για να δούμε τι θα βγεί.
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα!!!!!!! Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα :)
    Και μένα η καρυδόπιτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/9/09 13:38

    kaλα για να το φτιάξω αποκλειεται

    να το καταναλωσω ευχαριστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς το αστεράκι! Μας γλύκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλως ηρθες αστερι με το αστερατο γλυκακι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Olá amiga!
    Conheci seu cantinho que é tudo de bom!
    Lindo, criativo, nutritivo e delicioso!...
    Amei mesmo!!!
    Parabéns pelo seu trabalho!
    Espero você em:
    magiadaines.blogspot.com
    Um ótimo fim de semana!
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αστεράκι, το κέρασμά σου, είναι ότι πρέπει!! Καλωσόρισες και στην μπλογκοπαρέα.
    Εγω γλυκά δεν τρώω.... :Ρ, αλλά για να μην σας στεναχωρήσω.... θα πάρω ένα μικρόοοο κομμάτι.
    Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το πιατακι οπως το βλεπω ειναι οτι πρεπει για το συμπεθερο.
    εγω δεν θα παρω, λεω να φαω οτι μεινει στο ταψι!!!lol lol lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και πάλι.... άντε το επόμενο κέρασμα θα είναι σε αλμυρό για να κεράστείτε και όσοι/όσες δεν τρώτε γλυκά :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς ήρθες Αστέρι!!!
    καλά μαγειρέματα !!

    Επειδή λατρεύω την καρυδόπιτα και η δική σου φαντάζει πολύ ωραία, παίρνω το κομμάτι μου και το αρχίζω να το τσακίζω !!!!!!

    καλημερα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίο γλυκάκι. Μπράβο κορίτσια. Αστέρι μου θα τα λέμε κι από εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μaria B και Rena σμουάτς σμουάτς ..... ευχαριστώωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Asteri...καλώς ήρθες και η πρώτη σου συνταγή ...Αστέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος28/9/09 14:34

    Μαράκι μου γλυκό! Καλώς ήρθες και καλά μαγειρέματα! Η επιτυχία είναι δεδομένη. Φιλάκια πολλά!

    Ανθή (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανθούλαααααααααααααααααααααα που είσαι βρε κοριτσάραααααααααα το πόσο χάρηκα δεν μπορείς να φανταστείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ.ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΨΑΚΙ ΕΓΩ;ΕΙΜΑΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
    ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!