Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Toύρτα με ροδάκινα




Καταπληκτική, δροσερή και πολύ ελαφριά τούρτα.

Υλικά για το παντεσπάνι

170 γρ. βούτυρο
170 γρ. ζάχαρη
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε μέχρι ομογενοποιηθούν. Τέλος ρίχνουμε το αλάτι με το αλεύρι και το νερό και το ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με τσέρκι, στρώνουμε και αντικολλητικό χαρτί, ξαναβουτυρώνουμε και αδειάζουμε μέσα το χυλό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε απ'το φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο, ξεκολλάμε το χαρτί και αφήνουμε το παντεσπάνι σε σχάρα. Με κλωστή χωρίζουμε το παντεσπάνι σε δυο δίσκους.

Κρέμα πατισερί (της Βέφας)

ΥΛΙΚΑ

3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές corn flour
1/2 κούπας ζάχαρη
4 κροκάδια (εγώ βάζω 3)
2 κούπες γάλα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο
1 κούπα σαντιγύ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι, το corn flour και τη ζάχαρη. Χτυπάμε ελαφριά τα κροκάδια με το 1/4 κούπας γάλα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βράζουμε το μίγμασε μέτρια φωτιά για 10- 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Η κρέμα πρέπει να βράσει καλά για να μην μυρίσει το αλεύρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Αν θέλουμε βάζουμε και μια κούπα σαντιγύ μέσα αφού κρυώσει καλά η κρέμα.

Επικάλυψη

1 κονσέρβα ροδάκινο, βερύκοκο ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας
500 ml κρέμα γάλακτος
λίγες σταγόνες κονιάκ
λίγη βανίλια
ελάχιστη ζάχαρη άχνη
20 αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα και κομμένα φιλέ

Συναρμολόγηση

Σε μπολ βάζουμε λίγο χυμό από την κομπόστα και λίγο κονιάκ και περιχύνουμε τα παντεσπάνια.
Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα και αδειάζουμε πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής, μέσα στην οποία ανακατεύουμε λίγα ψιλοκομμένα ροδάκινα. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, με λίγες σταγόνες κονιάκ, λίγη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ. Καλύπτουμε όλη την τούρτα από πάνω και πλάγια με τη σαντιγύ. Κόβουμε τα ροδάκινα και βάζουμε κομμάτια στα πλάγια αλλά και στην κορυφή της τούρτας. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και πριν τη σερβίρουμε την βάζουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Την τσακίζουμε παγωμένη και λέμε:



5 σχόλια:

  1. μμμμμ Λίλα και Μαντώ τι μας κάνετε πρωί πρωί!!! Τεράστιες καλημέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη φαίνεται. Πολύ τη ζήλεψα! Μπράβο κορίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθα, στρογγυλοκάθισα και περιμένω κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γαστεροπλήξ11/8/09 14:28

    κι εγώ την φτιάχνω είναι ελαφριά και πεντανόστιμη, αντί για γάλα στη πατισερί βαζω χυμό ροδάκινου, εξίσου νόστιμη γίνεται και με κονσέρβα βερύκοκα.
    βάλε ένα κομματάκι αδελφούλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...περισσεύει κομματάκι και για μένα; λαχταριστή φαίνεται, γειά να΄χετε και οι δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!